Asperger relatie

Met iemand leven die Asperger heeft, is niet makkelijk

Dat zal iederen zich realiseren. Toch zijn er genoeg mensen met Asperger die een relatie hebben. De partners zullen zich al dan niet moeten aanpassen aan de persoonskenmerken van degene met Asperger. Een relatie met iemand met Asperger is niet onmogelijk, maar heeft wel lastige kanten. Er zijn verschillende effecten van Asperger op de relatie.

Gezelligheid is niet vanzelfsprekend

Iemand met Asperger kan moeilijk omgaan met sociale aangelegenheden, is snel overprikkeld en krijgt energie van alleen zijn en niet van een gezellig ‘iets gaan drinken’. Hierdoor is ergens heen gaan als stel niet altijd een makkelijke keuze. Dit vergt van beide partners veel. De partner zal degene met Asperger moeten helpen bij de sociale vaardigheden.

Te veel zijn

Iemand met Asperger is graag alleen, waardoor de partner letterlijk ‘te veel zal zijn’. Dit vraagt veel van het geduld en aanpassingsvermogen van de pastner.

Weinig uiting gevoelens

Iemand met Asperger heeft gevoelens. Het uiten van de gevoelens is echter een stuk lastiger. Aangezien een relatie bijna barst van de gevoelens, zowel positief als negatief, kan het gebrek aan uiten van gevoel mogelijk tot misverstanden en onbegrip leiden.