Syndroom van asperger

Het syndroom van Asperger is een ontwikkelingsstoornis en valt onder het autismespectrum. Eenvoudig gezegd gaat het dus om een vorm van autisme. Het syndroom is vernoemd naar de kinderarts dr. Hans Asperger.

Overeenkomsten met andere autistische stoornissen

Er zijn diverse overeenkomsten tussen andere soorten autisme uit het spectrum, zoals klassiek autisme, en het syndroom van Asperger. Zo hebben mensen met deze stoornissen moeite met het begrijpen of beoordelen van sociale situaties en hierbij aansluitend een gebrek aan inlevingsvermogen. Ze delen hun wereld graag in in vaste gewoontes, kiezen voor bezigheden met veel herhaling en hebben dan ook moeite met veranderingen. Ook zie je bij autistische stoornissen vaak een wat onhandige motoriek. Het makkelijk opgaan in fantasie├źn is ook een kenmerk.

Verschillen met andere autistische stoornissen

Het syndroom van Asperger onderscheidt zich vooral van andere stoornissen, doordat personen met dit syndroom een normaal of zelfs hoog IQ hebben. Hier hoort ook een normale taalontwikkeling bij. Ook hebben ze wat meer de neiging om uit zichzelf contact met anderen te leggen. Daarnaast hebben personen met het syndroom van Asperger vaak een obsessie of passie waar ze helemaal voor gaan en erg veel van weten of erg goed in zijn.